Criza datoriilor suverane, care afectează puternic zona euro, va reduce anemica creștere economică a Statelor Unite cu 1%, anul viitor, conform economiștilor de la Goldman Sachs (GS).
Probabilitatea ca o viitoare prăbușire a economiilor zonei euro să se extindă în America reprezintă principala temere a investitorilor, cauzând bursele să scadă în fiecare sesiune de tranzacții din această săptămână și ridicând temeri asupra posibilității de înrăutățire a situației economice, consideră CNBC.
Riscul de contrapartidă
Motivul îngrijorării investitorilor americani este riscul de contrapartidă, adică posibilitatea că una din părțile implicate într-un acord să nu-și respecte datoriile, precum și cât de mult vor fi afectate Statele Unite, dacă cel mai temut scenariu, intrarea în incapacitate de plată a majorității statelor zonei euro, se va produce în Europa.
Economiștii GS consideră că riscul de contrapartidă este în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă 3,3% din datoria publică a Statelor Unite.
Dacă băncile europene vor reduce împrumuturile către SUA cu 25%, acest lucru va reprezenta o reducere a creșterii economice cu 0,4%. Totodată, acest fapt va provoca o reacție de apărare din partea băncilor americane, fapt care va reduce creșterea PIB-ului american cu 1%.
Având în vedere că prognoza guvernamentală pentru 2012 este de o creștere economică de 2,5%, aceste calcule sunt consistente cu previziunile GS care indică o rată de creștere de 1,5%.
„O reducere în creditările SUA din partea băncilor străine ar putea avea un impact sever asupra creșterii economice a Statelor Unite”, a declarat Jan Hatzius, economist-șef la GS într-un comunicat. „Chiar dacă cifrele nu sunt enorme, este important să observăm că efectul total ar putea să fie cu mult mai mare dacă băncile americane vor copia comportamentul băncilor stră