Internetul este un lucru indispensabil pentru multi dintre noi. Insa multi din cetatenii tarilor din Uniunea Europeana (UE) nu au avut nici macar o data contact cu mediul online, iar cel mai mare procent a fost inregistrat in Romania.
Aproape trei sferturi din populatia UE are acces la Internet, spre deosebire de anul 2006, cand doar jumatate dintre locuitorii europeni aveau dotarile necesare pentru a naviga online, se arata intr-un studiu recent al Eurostat.
Romania este pe primul loc in privinta numarului de persoane care nu au avut niciodata contact cu Internetul. 54% din populatia Romaniei cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata un calculator.
In acest clasament, tara noastra este urmata de Bulgaria (46%), Grecia (45%), Cipru si Portugalia (ambele cu 41%), iar cel mai mic procent a fost inregistrat in Suedia (5%).
La nivelul UE, numarul celor care nu au utilizat nici macar o data Internetul a scazut in acest an de la 42%, la 24%.
Accesul la Internet a crescut in perioada 2006-2011, insa inca exista diferente semnificative intre tarile UE. Cel mai bine la acest capitol sta Olanda (94% din populatie are acces la Internet), fiind urmata de Luxemburg si Suedia (91%).
La sfarsitul clasamentului se afla Grecia (50%), Romania (47%) si Bulgaria (45%).
Conexiunile de mare viteza au contribuit la cresterea mediului online, iar cele mai dezvoltate tari in aceasta privinta sunt Suedia (86%), Danemarca (84%), Olanda si Marea Britanie (ambele cu 83%).
Tara noastra are cele mai putine conexiuni de mare viteza (31%), fiind urmata de Bulgaria (40%) si Grecia (45%).
Comertul online este cel mai dezvoltat in Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Germania, populatia acestor tari care cumpara regulat de site-uri fiind cuprinsa intre 82% si 75%, media eur