Senatul a respins propunerea de înfiinţare a unei comisii speciale privind datoria istorică a Germaniei către România, după ce preşedintele acestui for, Vasile Blaga, a anunţat că BNR a transmis că a identificat date suplimentare, potrivit cărora România nu are creanţe faţă de Germania.
Biroul Permanent al Senatului a decis, la 28 noiembrie, să propună plenului o hotărâre privind înfiinţarea comisiei care să analizeze subiectul "datoriei istorice a Germaniei către România".
"Senatul României cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei, în termenul solicitat, orice informaţii şi documente care sunt de natură să servească activităţii acesteia", se arăta în proiectul de hotărâre.
Înfiinţarea comisiei urma să fie aprobată de plenul Senatului.
Conducerea Senatului a luat act, la finele lunii octombrie, de o scrisoare semnată de Radu Golban, economist, în care era semnalată existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, membrii Biroului Permanent hotărând să propună acestei Camere înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia.
În scrisoarea înregistrată la Senat în 26 octombrie se subliniază, potrivit Mediafax, că "în perioada subordonării României de către Germania hitleristă s-a încheiat, în 1935, acordul pentru reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României, acordul prin care se stabilea ca plăţile, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare, să fie efectuate bilateral între BNR şi Casa de Compensaţie germană din Berlin".
"Printr-o clauză instituită în 1940, BNR a fost obligată să achite exportatorii din România chiar dacă sumele necesare pentru acestea depăşeau vărsămintele în lei ale importatorilor. (...) La nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operaţiunilor de cliring bilateral d