Statele Unite ale Americii au incheiat, oficial, campania militara din Irak, moment marcat prin coborarea drapelului american, la Bagdad.
Acest eveniment a marcat incheierea formala a aproape noua ani de operatiuni militare americane in Irak. Leon Panetta, secretarul american al Apararii, a transmis trupelor ca misiunea lor a meritat costurile omenesti si materiale, conform BBC.
Ceremonia simbolica de coborare a drapelului american, din Bagdad, a marcat retragerea trupelor SUA de pe teritoriul american, conform traditiei militare. Drapelul va fi dus inapoi in Statele Unite.
Mai mult de 5.500 de soldati americani, care ramasesera in Irak, au parasit tara. In locul lor, autoritatile irakiene vor fi responsabile cu securizarea in zona. Un numar de 150 de trupe vor ramane, totusi, atasati ambasadei americane din Bagdad.
Panetta le-a transmis militarilor ca parasesc Irakul cu mare mandrie. "Dupa mult sange varsat de irakieni si de americani, misiunea transformarii Irakului intr-un stat care se poate guverna si se poate apara singur a devenit realitate", a transmis secretarul american al Apararii.
Sfarsitul lui Saddam si cifrele razboiului
Aproape 4.500 de americani si 100.000 de irakieni au murit in timpul acestui razboi, care a costat SUA in jur de o mie de miliarde de dolari.
In timpul razboiului din Irak, Saddam Hussein a fost rasturnat de la putere, fiind capturat pe 13 decembrie 2003, in timpul unui raid de langa localitatea sa natala, Tikrit. El a fost condamnat la moarte si executat, pe 29 decembrie 2006.
Presedintele american, Barack Obama, a spus ca SUA lasa in urma "un Irak suveran, stabil si care se poate sustine singur". El a laudat "extraordinara realizare" a armatei americane, despre care a spus ca paraseste Irakul "cu fruntea sus".
Obama a mai spus ca