Speriaţi de criza datoriilor, americanii au retras din băncile europene de pe teritoriul SUA aproape 300 de miliarde de dolari, în ultimele şase luni.
Americanii au din ce în ce mai puţină încredere în planurile de salvare pentru zona euro, decise de liderii europeni, şi sunt din ce în ce mai sceptici în privinţa rezistenţei la stres a băncilor europene. Este un motiv pentru care cetăţenii de peste Ocean şi-au retras masiv economiile depozitate în băncile europene de pe teritoriul SUA.
Potrivit „Financial Times", doar în ultimele şase luni, depozitele americanilor în instituţile bancare europene au scăzut cu 25%, însemnând 291 de miliarde de dolari. O arată datele furnizate de Rezerva Federală (Fed). Cea mai afectată de acest val de neîncredere este filiala Deutsche Bank, Trust Company Americas, ale cărei depozite au scăzut cu 2,1 miliarde de dolari, însemnând 6,8%, doar în al treilea semestru. O parte din vină aparţine crizei euro.
Băncile de peste Ocean profită
„Multe întreprinderi americane, care lucrau înainte cu băncile europene, se uită cu atenţie la situaţia de pe Bătrânul Continent şi îşi spun: Vreau să-mi ţin banii, într-un loc sigur", a declarat analistul Matt Burnell de la Wells Fargo. Temerile faţă de Europa sunt benefice pentru băncile americane, unde depozitele au crescut cu 10%, însemnând 663 de miliarde, în ultima jumătate de an. Potrivit „Financial Times", cele mai câştigate de pe urma neîncrederii europenilor în băncile europene au fost JP Morgan şi Wells Fargo. Ele au avut un profit de 160 de miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. O altă explicaţie pentru retragerea banilor din băncile europene este şi faptul că oferă dobânzi mai mici decât cele americane.
Analiştii companiei de audit Ernst&Young susţin că zona euro va fi afectată de ,,o uşoară recesiune" în prima jumătate a anului viitor. Ei avertizea