Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Arhivelor, compilează cu experţi maghiari un ghid despre viaţa în imperiul Austro-Ungar. Atmosfera boemă, plină de poveşti şi lecţii de viaţă a cărăşenilor care trăiau pe vremea statului austro-ungar, toate acestea sunt reflectate în documentele care stau pe rafturi, sub cheie, la Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale.
Oamenii nu sunt interesaţi să le citească, numai dacă poveştile îi privesc, personal. De altfel, cele mai multe documente la care s-a cerut acces anul acesta au fost cele legate de deportarea locuitorilor din Banat în Bărăgan. Ca să îi atragă pe oameni, dar şi pe oamenii de ştiinţă interesaţi să îşi documenteze serios lucrările, oficialii de la arhivă au acum în plan să facă un ghid. „Fiecare judeţ va avea un ghid al său, în care vor fi prezentate documentele care există în instituţia noastră, astfel încât oamenii să cunoască ce acte datează dinainte de 1918”, a spus Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.
De exemplu, puţină lume ştie că pe vremea statului austro-ungar, în oraşul Bocşa, a existat un cazinou. Acesta se numea Asociaţia de Casino Bocşa Montană şi, de fapt, era o instituţie de cultură. Oamenii se adunau să citească ziarul, să consume un ceai sau, pur şi simplu, să discute. O altă instituţie care avea o activitate intensă şi pentru care există documente în prezent este Albina – Institutul de Credit şi Economii, filiala Bozovici, înfiinţat înainte de 1918. Acelaşi institut avea o filială şi la Caransebeş.
Istoricii comentează
Pentru că proiectul programat de arhive este o premieră, istoricii spun că este prima veste bună pe care o primesc.
„Ne ajută în documentare, este un lucru foarte bun că se întocmeşte acest ghid. Sunt multe lucruri interesante de aflat din el”, a spus istoricul Mircea Rusnac. De altfel, ac