Preşedintele federal Christian Wulff este acuzat că a profitat de relaţii personale pentru a obţine un credit de 500.000 de euro. Şeful statului şi-a cerut scuze, încercând astfel să contracareze acuzaţiile masive care au apărut în presă. Angela Merkel i-a luat apărarea preşedintelui. Guvernul de la Berlin este afectat şi de criza partenerului de coaliţie, Partidul Liberal, după demisia secretarului general al liberalilor. Se fac auzite voci care cer alegeri anticipate.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
„Sistemul Merkel se clatină. Salvarea monedei euro este periclitată de încăpăţânarea germană, preşedintele federal este confruntat cu propriul trecut, partenerii de coaliţie al creştin-democraţilor, liberalii se află pe patul de moarte. Un astfel de guvern, Germania nu-şi mai poate permite.” Cu aceste constatări drastice începe o analiză publicată de influenta revistă Der Spiegel care face o trecere în revistă a ultimelor evenimente politice din Germania. Pentru numeroşi analişti politici, guvernul federal se află în faţa unei crize nemărturisite, propunând ca soluţie de ieşire alegeri anticipate.
Relaţiile între partenerii din coaliţia de guvernare creştin-democrat/liberală s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni. Se pare că demisia suprinzătoare a secretarului general al liberalilor, Lindner, are de-a face cu tensiunile din cadrul executivului. Demisia lui Lindner a fost calificată drept un gest neprofesional şi iresponsabil, deoarece ar periclita încrederea în stabilitatea guvernului federal.
Guvernul oricum are probleme mari cu politica de salvare a monedei euro, pe care electoratul n-o mai înţelege, ceea ce a generat o nostalgie a mărcii germane. Din sondaje rezultă că fiecare al zecelea german se pronunţă pentru reintroducerea mărcilor. Conducerea partidului liberal s-a opus cu vehemenţă proiectului de salvare propus de Mer