Radio Chişinău, filiala postului public din România, şi-a propus să cucerească ascultătorii din Republica Moldova prin sinceritate şi să le prezinte realitatea netrunchiată de pe ambele maluri ale Prutului şi de pe întreg mapamondul. Directorul postului, Marian Voicu, spune că subiectele identitare sensibile vor fi mereu în vizorul echipei de 40 de oameni, care realizează acest proiect.
„Adevărul": Cum a prins Radio Chişinău la publicul din Republica Moldova? Ce ne puteţi spune la două săptămâni de la lansare?
Marian Voicu: A prins bine şi nu putea fi altfel, pentru că este un frate al Radio România, una dintre cele mai vechi instituţii de presă din Europa şi un brand puternic. Plus că e un demers pentru care există un precedent - prima staţie regională a Radio România a fost înfiinţată în 1939 aici, în Basarabia. Aşa că au existat şi motive emoţionale, istorice pentru a se reînfiinţa acest post.
De ce totuşi a revenit abia acum Radio România în Republica Moldova?
E bine că s-a făcut măcar şi după 20 de ani de la căderea cortinei de la Prut, mai ales că este vorba de o instituţie publică şi lucrurile sunt mult mai complicate. Nu se putea face asta fără încuviinţarea Parlamentului, a Guvernului etc. În momentul în care s-a oficializat Radio Chişinău asta înseamnă că statul român a încuviinţat un astfel de demers. În sfârşit clasa politică de la Bucureşti a ajuns la un consens, ceea ce se întâmplă rarisim.
Pe cine a fost mai greu de convins - pe politicienii de la Bucureşti sau pe cei de la Chişinău?
A fost complicat şi acolo, şi aici. N-a mai existat un precedent, pentru că juridic, economic nu s-a mai făcut aşa ceva. Au trebuit armonizate interese, legislaţii, discursuri, astfel încât să avem azi parte de Radio Chişinău. Cred că acum, dacă s-a născut copilul, fix după nouă luni i-am pus şi numele, nu rămâne decât ca el să crească încet