* Plus de 10,06% pentru BET-FI
* Farmache: "Pragul nu este singurul factor care influenţează lichiditatea"
O dorinţă arzătoare a investitorilor - ridicarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri - a fost îndeplinită, ieri, după o aşteptare de aproximativ doi ani.
Deputaţii au dezbătut, ieri diminea-ţă, în plen, proiectul de creştere a pragului la SIF-uri, de la 1% la 5%, astfel că Bursa de Valori Bucureşti a decis să suspende titlurile SIF de la tranzacţionare la debutul şedinţei. Cu puţin înainte de ora 11, Camera Deputaţilor a trecut la vot, iar iniţiativa legislativă a trecut, cu 170 de voturi pentru şi 63 împotrivă.
Imediat ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii au reintrat la tranzacţionare (n.r. la ora 11.35), cotaţiile au urcat rapid cu până la 15%, iar BVB a ridicat limita superioară de variaţie la 25%. Până la finalul şedinţei, însă, creşterile s-au mai temperat, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, încheind ziua la 19.943 puncte, cu 10,06% peste cotaţia de miercuri.
Mai mulţi investitori au susţinut că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri reprezintă una dintre soluţiile pentru dezvoltarea pieţei de capital.
* Dan Paul: Consiliul Bursei nu a susţinut proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri
Dan Paul, preşedintele "Asociaţiei Brokerilor", consideră că un beneficiu important al acestui proiect de lege este creşterea lichidităţii pe piaţă. "Prin ridicarea pragului de deţinere piaţa va creşte, iar investitorii instituţionali vor putea cumpăra pachete mai mari".
În schimb, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri nu va avea un impact foarte mare asupra lichidităţii de pe bursă. "Pragul nu este singurul factor care influenţează lichiditatea", a subliniat domnia sa.