Pentru prima data de la infiintarea lor in urma cu 15 ani, SIF-urile, unele dintre cele mai valoroase companii din Romania, cu active totale de 1,4 miliarde de euro, sunt in fata unei schimbari profunde, dupa ce deputatii au aprobat azi proiectul legislativ care prevede majorarea pragului de detinere la 1% la 5%, o decizie care a avut ca efect imediat in piata cresterea valorii societatilor cu peste 10%, adica cu cateva zeci de milioane de euro.
Pragul de la SIF-uri este considerat cea mai importanta restrictie de pe piata de capital, care a inhibat interesul investitorilor straini pentru piata de capital locala. Votul final din Camera Deputatilor a fost cadoul de Craciun pentru investitorii de la Bursa, care deja in acest an a venit cu o saptamana mai devreme, a fost indelung asteptat in conditiile in care proiectul legislativ care prevedea majorarea pragului statea pe masa parlamentarilor de mai bine de doi ani de zile.
“Schimbarile nu se vor vedea imediat. Se vor intampla in timp pentru ca nu doar partea de investitori locali le pot conduce, iar acum investitorii straini nu sunt cu mana pe tragaci la fel de iute ca cei locali. Primul moment in care eu cred ca investitorii vor fi mai vocali va fi anul viitor cand se vor distribui dividendele si ma astept sa vedem o rata de distribuire de peste 90%”, a declarat Nicoleta Banica, seful departamentului clienti institutionali din cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator din topul brokerilor de la inceputul acestui an.
Investitorii vor putea cumpara acum pana la 5% dintr-o SIF, fata de 1% inainte, ceea ce le va permite sa-si impuna mult mai usor punctul de vedere in fata sefilor SIF. O serie de investitori au incercat si in trecut sa schimbe modul in care SIF-urile sunt administrate dar s-au lovit de opozitia sefilor SIF, unii in functie inca de la in