Cetățenii care taie porci, în această perioadă trebuie să ştie că examenul trichineloscopic este obligatoriu, înainte să consume carnea.
DSV Alba pune la dispoziția cetățenilor 11 puncte principale în care se poate face analiza trichineloscopică a cărnii. În Alba Iulia, carnea porcilor sacrificați în această perioadă poate fi testată în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor de pe str. Lalelelor, nr. 7A (tel. 0258835950), la punctul veterinar din Piața Agroalimentară din Centru (tel. 0258816217) și la punctul veterinar de pe str. Vasile Goldiș (tel. 0258835701).
Carnea va putea fi testată și în punctele veterinare din orașele Cugir (tel. 0258751724), Sebeș (tel. 0258731038), Teiuș (tel. 0258851717), Blaj (tel. 0258710102), Aiud (tel. 0258861658), Ocna Mureș (0258870838), Câmpeni (0258771514), Zlatna (tel. 0728124626) și Abrud (tel. 0258780597).
De asemenea, medicii veterinari din toate comunele și satele vor sta la dispoziția celor care vor dori să testeze mostre de carne de porc, în punctele veterinare. Prețul unei astfel de analize este de 7 lei.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetățenilor să nu consume carne de porc în stare crudă până nu o supun examenului trichineloscopic.
Trichineloza este o boală produsă de parazitul numit Trichinella spiralis. Acesta pătrunde pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată cu larve, insuficient preparată termic. Carnea de porc este cel mai frecvent infestată cu această larvă, iar pericolul trichinelozei apare de obicei în momentul în care o persoană gustă un preparat din carne crudă: amestecul pentru cârnați sau alte preparate.
Majoritatea cazurilor de trichineloză debutează cu o simptomatologie intestinală: greață, vărsături, diaree. După scurt timp apar durerile musculare și febra. Evoluția clinică a acesei