Problema dezastrelor ecologice cauzate de exploatările intense de balast a făcut obiectul unei dezbateri ce a avut loc joi, la sediul Primăriei municipiului Sebeş. Potrivit primarului Mugurel Sârbu, în urma exploatărilor, până în prezent aproximativ 60-70 de hectare de teren arabil din zona Lancrăm au fost distruse, iar acest fenomen va prinde amploare, dacă nu se vor găsi soluţii pentru a-l stopa.
La dezbaterea de la Primărie au fost invitaţi să participe directorii deconcentratelor, ai asociaţiilor agricole, consilieri, dar şi operatori şi reprezentanţi ai instituţiilor de mediu care au fost provocaţi să identifice soluţii pentru a se putea împiedica, în viitor, distrugerea întregului teren arabil al municipiului Sebeş.
Peste 60 de hectare de teren arabil, distruse de exploatările de balast
“În condiţiile în care în Sebeş s-a început deja această şosea de tip autostradă, am vrut să vedem care sunt modalităţile legale şi cum ar trebui să procedăm, nu noi, ci operatorii, de aşa natură încât exploatarea de balast din solul municipiului Sebeş, din zona de extravilan, de teren arabil să se facă în condiţii legale şi fără să se creeze dezastre ecologice, cum s-a întâmplat până în prezent pe circa 60-70 de hectare pe raza localităţii Lancrăm. Sunt mâhnit că nu toate deconcentratele au răspuns la apel şi mă refer în principal la Agenţia Judeţeană de Mediu, care nu a catadicsit să fie prezentă, cu toate că această agenţie, în ceea ce priveşte autorizarea şi avizarea, joacă un rol important. Este regretabil şi cred că dovedeşte lipsă de transparenţă şi de dorinţă de soluţionare a problemelor cetăţenilor, pentru că în final aceasta este o problemă a cetăţenilor”, a explicat Mugurel Sârbu.
Viduri legislative
Principala problemă care apare în urma efectuării acestor exploatări este cea a distrugerii calităţii terenurilor arabile.