Jacques Chirac a intrat (din nou) in istorie. El a devenit primul fost presedinte francez condamnat de justitie intr-o afacere de locuri de munca fictive pe vremea in care era primar al Parisului - intre anii 70 si 90. Verdictul dat de tribunalul corectional din Paris - doi ani inchisoare cu suspendare - este neasteptat si redeschide dezbaterea privind imunitatea penala de care se bucura seful statului in Franta.
Vasile Damian ne reaminteste ce i se reprosa lui Jacques Chirac si cat a durat procedura judiciara:
Jaqcues Chirac era acuzat ca ar fi orchestrat crearea a 28 de locuri de munca la primaria Parisului pe vremea in care era prim-edil al capitalei, intre 1977 si 1995. In fapt, lista initiala era mult mai lunga, dar de-a lungul procedurii judiciare care a durat totusi 13 ani, numele au fost reduse. E vorba de locuri de munca fictive, create doar pentru ca respectivii sa aiba un salariu, ei lucrand in realitate pentru partidul lui Chirac sau direct pentru campaniile sale electorale.
Din aceste 28 de locuri de munca imaginare, justitia l-a gasit vinovat pe Jacques Chirac de 19. 19 cazuri în care ex-presedintele este declarat vinovat de „trafic de influenta”, „conflict de interese” si „deturnare de fonduri publice”. In total, fostul primar devenit presedinte ar fi deturnat aproape un milion si jumatate de euro din banii municipalitatii. Daca ceilalti colegi din banca de acuzare ai sai - noua la numar, printre care fostul sef de cabinet - au fost achitati sau condamnati la pedepse mult mai simbolice, Chirac este recunscut ca fiind „capul rautatilor” si primeste doi ani cu suspendare.
Pentru a fixa pedeapsa, tribunalul spune ca a tinut cont de vechimea faptelor incriminate, de faptul ca acuzatul nu s-a imbogatit de pe urma afacerii, de varsta acuzatului si de starea sa de sanatate. Chirac nu a fost prezent nici la enuntarea verdictului,