Din această lună, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Asta, după rezultatele favorabile ale Programului Naţional de Monitorizare şi Control al pestei Porcine, implementă de Autoritatea Naţională de Monitorizare şi Control. Deşi judeţul Gorj nu mai este pe piaţă, există abatorul autorizat de a face schimburi intra-comunitare cu carne de porc, asigură conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.
Comerţul intra-comunitar cu carne de porc a căpătat undă verde pentru statul român. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj spune că este un lucru îmbucurător că după doi ani de la sistarea vaccinului împotriva pestei porcine nu au fost depistate cazuri. Mai mult, eforturile au dat rezultate pentru că după opt ani de zile, s-a reluat comerţul cu carne ce porc, preparate în ţările terţe care consumă produse tradiţionale. Comisia Europeană a aprobat acest export intra-comunitar, iar pentru noi este un lucru bun pentru că România are o industrie bine pusă la punct la acest capitol”, a declarat Ion Iliuţă, director DSVSA. România exporta produse din carne de porc după ce importa carcasă şi o procesa pentru UE. De acum, însă, poate exporta şi carne de porc. Judeţul Gorj nu are porci pentru export, dar are abator autorizat. Complexul la noi nu mai funcţionează de un an, dar avem abatorul autorizat de a face schimburi cu carne de porc”, a mai spus Iliuţă. România a avut o industrie foarte dezvoltată la acest capitol, iar şansele repopulării complexurilor industriale cu porcine sunt mari.
Din această lună, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană. Asta, după rezultatele favorabile ale Programului Naţional de Monitorizare şi Control al pestei Porcine, implementă de Au