Guvernul a acceptat doar cinci amendamente dintr-un total de 18 depuse la proiectele de legi privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, puţinele propuneri agreate fiind din partea PDL (3), UDMR şi grupul parlamentar al PNL (cate unul), scrie Mediafax.
Astfel, la solicitarea grupului parlamentar UDMR s-a decis ca alegerile parlamentare să aibă loc în colegii uninominale delimitate prin hotărâre de guvern cu cel puţin patru luni (în loc de trei luni) înaintea datei alegerilor, la propunerile comisiei parlamentare speciale, iar propunerile aceste comisii să fie înaintate Guvernului cu cel puţin cinci luni (în loc de patru luni) înaintea datei alegerilor.
Din partea PDL s-a acceptat ca din lista din care vor fi desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale să fie trecuţi numai jurişti care nu fac parte din niciun partid politic şi din nicio organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri şi nu sunt rude până la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidaţi.
Tot din partea PDL s-a acceptat introducerea unui nou articol, care stabileşte că birourile electorale ale secţiilor de votare pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se constituie conform articolului 19 din lege.
De la PNL s-a agreat ca din birourile electorale ale secţiilor de votare să facă parte şi cel mult şapte (în loc de şase) reprezentanţi propuşi de grupurile parlamentare.
În privinţa legii privind promovarea judecătorilor, singurul amendament acceptat este depus de PDL şi stabileşte că din comisiile de concurs va face parte şi un profesor de logică, propus de Institutul Naţional al Magistraturii (în loc de câte un profesor de etică de la o facultate de filosofie, propus de ministrul Justiţiei, precum şi câte un sociolog din cadrul Asociaţiei Române de Sociologie, propu