Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a dispus, in urma cu cateva zile, neinceperea urmaririi penale fata de persoanele acuzate ca si-ar fi adus aportul la operatiunea prin care sucursala locala a BNR Timis ar fi “acaparat” in mod fraudulos un imobil ultracentral evaluat la peste doua milioane de euro.
In urma anchetei, procurorul Cristian Lazar a stabilit – fie ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, ca in cazul notarului public Calin Daniel Poenariu, fie ca faptele invocate in plangerea penala, cu referire la fosti angajati ai BNR, nu exista in materialitatea lor.
Mai mult, in rezolutia de neincepere a urmaririi penale, procurorul remarca faptul ca reclamanta Elena Daruiala, reprezentanta a doua societati comerciale care-si au sediul in imobilul BNR, “si-a exercitat in mod abuziv dreptul de a formula plangere penala, generand cheltuieli judiciare avansate de stat. La aprecierea caracterului abuziv al plangerilor penale vom avea in vedere faptul ca ele sunt facute la un interval de timp indepartat de momentul in care se sustine (anul 1992, anul 2001, etc) ca s-ar fi petrecut marea majoritate a infractiunilor reclamate, desi starea de fapt era cunoscuta de catre petenta”, apreciaza reprezentantul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara.
“Accesul liber la justitie este consacrat ca drept cetatenesc fundamental, atat prin articolul 21 din Constitutia Romaniei, cat si prin articolul 10 din Declaratia universala a drepturilor omului. Acest drept nu poate fi ingradit prin nici o lege, intrucat garanteaza accesul liber la justitie a oricarei persoane pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime”, spune avocatul Florin Kovacs, aparatorul in justitie a petentei Elena Daruiala.
Spatiile comerciale raman la BNR, apartamentele se intorc la Primarie
In plangerea penala depusa la Parchetul