Bursele europene au deschis în creștere, vineri, susținute de evoluțiile economice peste așteptări din Statele Unite, deși temerile cu privire la criza datoriilor suverane persistă.
Verdele de pe bursele europene, după scăderea puternică de la începutul săptămânii, se datorează informațiilor pozitive venite dinspre economia Statelor Unite, consideră susţin economiştii Tera Brokers, una dintre instituţiile financiare cu operaţiuni pe ambele maluri ale oceanului. Dar, „ne așteptăm ca nivelul de volatilitate ridicată să se mențină. Evoluția pozitivă este limitată, astăzi, pentru că este ultima zi a săptămânii și, dat fiind persistenţa îngrijorărilor, investitorii ezită să-și asume și un „risc de weekend””, se menționează în comunicat.
Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,4% la 235,57 puncte, indicele londonez FTSE 100 a câştigat 0,5% ajungând la 5430,08 puncte, cel german DAX a deschis cu un plus de 0,3% la 5754,33 puncte iar indicele parizian CAC – 40 s-a menținut la 2998,23 de puncte.
Analiștii băncii spaniole BBVA au observat că evoluțiile din această săptămână arată că piața și-a manifestat dezacordul față de rezultatul summitului UE de pe 9 decembrie. „Continuăm să credem că tendința de evitare a riscului va continua și în săptămânile viitoare” au mai spus aceştia într-o declaraţie făcută pentru publicaţia americană „Wall Street Journal”.
Temerile față de criza datoriilor suverane au fost amplificate, joi, de declarațiile făcute de Christine Lagarde, directorul general al FMI, care a avertizat că problemele europene sunt în proces de escaladare, necesitând implicarea tuturor țărilor pentru a preveni o criză mondială.
Citește aici ce spune Christine Lagarde, directorul general al FMI despre criza economică
Băncile nu resimt, încă, reducerea ratingului
Acțiunile bancare au încercat, timid, să urce, în p