Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va sesiza Curtii Constitutionala (CC) pentru a verifica, inainte de promulgare, daca legea adoptata ieri de Senat, prin care Ministrul Justitiei poate initia actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, este constitutionala, au precizat pentru HotNews.ro surse din cadrul institutiei. Decizia ICCJ vine dupa ce, joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Curtii Supreme sa sesizeze CC - "CSM considera ca unele prevederi aduc atingere independentei judecatorilor, astfel incat se incalca un principiu constitutional, al independentei justitiei, cat si principiul separatiei puterilor in stat".
Potrivit infoCSM.ro, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, in sedinta extraordinara, sa solicite Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea proiectului de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor si reorganizarea Inspectiei judiciare, votat astazi de Senatul Romaniei. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.
Membrii CSM au declarat in cadrul sedintei ca proiectul cuprinde prevederi care aduc atingere independentei judecatorilor, reprezinta un regres extraordinar al statului de drept si submineaza autoritatea judecatoreasca, una din cele trei puteri ale statului. De exemplu, prin faptul ca ministrul Justitiei va putea porni cercetarea disciplinara a magistratilor, se incalca un principiu constitutional, al independentei justitiei, cat si principiul separatiei puterilor in stat.
Plenul Senatului a aprobat, joi, proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, dupa ce p