Care este cauza exactă a apariţiei demenţei de tip Alzheimer nu se ştie încă. Totuşi, studiile recente au indicat faptul că este posibil ca această maladie să se răspândească similar bolii vacii nebune.
Unul din opt oameni cu vârste de peste 55 de ani şi jumătate din persoanele de peste 85 de ani au boala Alzheimer, arată datele statistice ale Societăţii Române Alzheimer. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, proporţia acestor bolnavi este în creştere în lume, iar până de curând, nu se cunoşteau nici cauzele apariţiei maladiei, nici motivele răspândirii ei. Însă cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Texas din Houston, SUA, au descoperit o posibilă explicaţie. În urma unui studiu realizat pe şoareci de laborator, ei au constatat că boala Alzheimer ar putea fi contagioasă.
Afectează creierul în acelaşi mod ca infecţiile
Testele oamenilor de ştiinţă americani au arătat că leziunile apărute la nivelul creierului ca o consecinţă a instalării maladiei Alzheimer sunt foarte asemănătoare cu cele cauzate de unele infecţii, cum sunt boala vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină) şi boala Creutzfeldt-Jakob (una dintre formele umane ale bolii vacii nebune). În încercarea de a afla ce anume duce la acumularea de proteine în creier, manifestare specifică maladiei.
Alzheimer, cercetătorii au observat că mecanismul de afectare cerebrală este similar celui determinat de aceste boli infecţioase. Mai exact, în toate cele trei afecţiuni aflate în cercetare în cadrul studiului american, mai multe proteine din creier suferă malformaţii şi se răspândesc în ţesutul cerebral. Este vorba despre beta-amiloizi şi despre proteinele tau. În cadrul cercetării, cobaii au fost împărţiţi în două grupuri.
Celor din primul grup li s-a injectat ţesut cerebral de la persoane cu boala Alzheimer, iar cel