Tribunalul Bihor a dat, ieri, sentinţa în dosarul lui Niculae Dinculeasa, fost angajat al Ministerului Economiei, dar şi în a altor cinci patroni, printre care şi bihoreanul Gheorghe Mudura, patronul grupului de firme Master. Oamenii de afaceri au fost trimişi în judecată în anul 2006 pentru corupţie, evaziune fiscală sub formă continuat şi spălare de bani.
Faptele judecate în dosarul de evaziune fiscală au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei. Dintre cei şase inculpaţi, cinci au primit pedepse cu executare, iar o persoană a fost scoasă de sub urmărirea penală, la indicațiile judecătorilor.
Condamnări cu executare
Funcţionarul Ministerului Economiei, Niculae Dinculeasa a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite cu urmare a îndeplinirii unor însărcinări incompatibile cu funcţia de supraveghere şi control a agenţilor economici.
Orădeanul Papp Sandor, administrator al SC Steel Petrol SRL Oradea, a primit 7 ani cu executare pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în inscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
Gheorghe Mudura, patronul firmelor Master, a primit o sentință de opt ani de închisoare, tot cu executare, pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Sentința dată de Tribunalul Oradea a fost atacată imediat, atât de inculpați, cât și de procurorii DNA care doresc să obțină pedepse mai mari pentru cele șase persoane judecate.
Specializați în spălare de bani
În perioada 2001-2003, cei doi orădeni inculpați, Papp Sandor şi Gheorgh