Procesul în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de dare de mită a fost închis. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Scandalul "Mătuşa Tamara" care s-a încheiat, într-o primă fază, prin declararea ca nevinovaţi a celor trei protagonişti a fost pe prima prima pagină a ziarelor la începutul anului 2006. O rudă a Danielei Năstase, despre care nu se ştia nimic, a devenit peste noapte "vedetă" din perspectiva bunurilor pe care le-a lăsat moştenire soţiei fostului premier Adrian Năstase.
Afacere profitabilă
În ciuda veniturilor modeste, la moarte, Tamara Cernasov a lăsat tablouri, papirusuri, bijuterii care, o dată vândute, au adus aproximativ 400.000 de dolari în conturile soţiei deputatului. Cel puţin asta a susţinut fostul prim-ministru.
După ce în presă au început să apară noi amănunte, instituţiile statului s-au autosesizat şi au început să investigheze tranzacţia. Astfel, s-a descoperit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) i-a contactat pe Ristea Priboi şi Adrian Năstase şi le-a spus de existenţa unei lucrări ce o privea pe Dana Năstase, în care apărea o tranzacţie de 400.000 de dolari pe numele soţiei fostului premier.
La ultimul termen, reprezentantul DNA a susţinut că lucrarea a ajuns la Melinescu şi acesta i-a făcut-o cadoul lui Năstase. Drept răsplată, funcţionarul a fost numit şef al Oficiului în prima şedinţă de Guvern din decembrie 2000.
Nici vorbă de dare de mită
Fostul premier, prin vocea avocaţilor, a susţinut că nimic din toate acestea nu este adevărat. Dacă aproape pentru fiecare acuzaţie a procurorilor avocaţii au avut un răspuns pregătit, apărătorii nu au reuşit să explice de ce suma de 400.000 de dolari a fost împărţită în tranşe de sub 10.000 de dolari, fiind făcute m