Oraşul Mediaş este locul în care savantul sas şi-a pus în practică primele invenţii.
Cine trece azi prin Mediaş şi nu este din zonă rămâne surprins să vadă la intrarea în oraş o ciudată construcţie metalică care simbolizează, de fapt, o rachetă. Este modul prin care localnicii i-au adus şi îi aduc un omagiu controversatului savant Hermann Oberth, omul ce a pus bazele aici unui început de istorie într-un domeniu, până atunci puţin sau aproape necunoscut: astronautica.
Inventatori din epoci diferite
Astfel, în istoria astronauticii mondiale s-au înscris cu litere de aur doi mari inventatori, originari, iată, din arealul Transilvaniei: Conrad Haas şi Hermann Oberth. Ei au trăit însă în epoci diferite. De invenţia lui Conrad Haas, sibianul, de exemplu, oamenii au aflat abia în 1961, dintr-un dosar descoperit în arhivele oraşului, în condiţiile în care dosarul era datat din 1589. Din el reieşea că acest sas inventiv, Conrad Haas, şi-a încercat rachetele chiar în piaţa urbei. El a plecat de la modul de înălţare spre cer a focurilor de artificii. Istoricii spun că manuscrisul lăsat de Haas este cel mai vechi document din istoria rachetelor moderne. Descoperirea lui a fost atestată internaţional la congresele dedicate acestei teme ţinute în Germania (1965), Spania (1966) şi Argentina (1967). La Mar del Plata, descoperirea a fost prezentată chiar de savantul român Elie Carafoli.
De la Haas au rămas şi numeroase desene, extrem de importante pentru istoria astronauticii de azi. Din ele reiese că şi-a gândit racheta în două trepte. Mai târziu, au fost validate ideea şi teoria lui şi în practică, deschisă ca o fereastră spre cer.
Povestea unui savant sas
A urmat apoi, în secolele 19-20, Hermann Oberth. El s-a născut la maternitatea din Sibiu (1894), dar de loc era din Sighişoara, fiul unui vestit medic al oraşului, unde şi azi dăinuie c