Numărul şomerilor cu studii universitare a crescut de la 24.700 în iunie 2011 la 37.500 în septembrie, potrivit unui raport al Ministerului Muncii.
Şi „Generaţia fără BAC, - tinerii care au terminat liceul în acestă vară, dar nu au reuşit să obţină diploma de absolvire - se vede în cifrele şomajului: numărul şomerilor cu studii liceale a crescut de la 73.000 în iunie la 100.000 în septembrie.
Într-un top al celor 10 judeţe „fruntaşe” la numărul şomerilor cu studii superioare, judeţul Cluj se clasează pe locul şase, cu 37% mai mulţi şomeri duă încheierea anului universitar 2010-2011.
Conform unor statistici, doar 1 din 13 absolvenţi mai reuşeşte, în contextual actual al crizei economice, să-şi găsească un job după facultate.
O explicaţie ar fi faptul că locurile de muncă vacante oferite de Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă se adresează, în special, şomerilor cu studii medii şi studii profesionale, în timp ce posturile care se adresează celor cu studii superioare sunt din ce în ce mai puţine.
O altă cauză ar fi neconcordanţa dintre studiile absolvite de studenţi şi oferta de pe piaţa muncii. „Aceasta ar fi problema cea mai mare a noastră. Faptul că nu se face corelaţia între studiile universitare şi ce oferă piaţa muncii. Aşa că, după ce au făcut 5 ani de studii, studenţii se trezesc că nu au unde să se angajeze. O altă problemă este lipsa practicii. Absolvenţii trebuie să demonstreze angajatorului că ştiu să pună în practică meseria pentru care aplică. Teoria ca teorie, dar practica ne omoară. Nu te poţi duce la un angajator, chiar dacă eşti sef de promoţie şi să nu ştii, practic, să aplici ce ai învăţat la facultate. Iar altă cauză ar fi faptul că absolvenţii se duc total nepregătiţi la un interviu. Au fost cazuri în care absolventul habar nu avea cu ce se ocupa firma la care s-a dus la interviu. În aceste condiţii, nici nu