La nivel mondial cele mai multe ţări-ţintă pentru achiziţiile de teren agricol făcute de companii sau cetăţeni străini sunt în Africa şi America de Sud însă investitorii nu ocolesc nici Australia, Europa de Est sau Asia de Sud-Est.
În Africa în 20 din cele 56 de ţări ale continentului străinii deţin mai mult de 1% din suprafeţele agricole. În Liberia companiile cu acţionariat străin controlează 67% din terenul agricol, adică 220.000 de hectare de teren. La câteva sute de kilometri pe coasta de vest a Africii, în Siera Leone 15% din teren este închiriat pe termen lung sau se află în proprietatea companiilor cu acţionariat străin. În total investitorii străini deţin în această ţară 15% din total. O situaţie asemănătoare este şi în America de Sud, unde în ţări precum Paraguay sau Uruguay străinii au ajuns să deţină un sfert din terenurile agricole.
România este pe primul loc între ţările din Europa în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin luate în considerare de analiza GRAIN. Pe piaţa locală investitorii străini deţin 7% din terenul agricol, adică 700.000 de hectare de teren. În Cehia nonrezidenţii au în posesie 4% din total, în timp ce în Ucraina deţinerile investitorilor se ridică la 3%.
Străinii deţin în România teren agricol în valoare de cel puţin 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care aceştia controlează peste 700.000 de hectare, potrivit calculelor ZF care iau în considerare datele de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.
Investitorii exploatează terenurile din România prin intermediul companiilor înregistrate local. În prezent cetăţenii străini nu pot achiziţiona la liber teren, aceştia fiind obligaţi să aibă reşedinţă stabilă în ţară sau să facă achiziţiile ca persoană juridică. Aceste bariere nu le-au pus însă piedică celor