Primii vizitatori au pășit, ieri, pragul Bibliotecii Naționale a României din Capitală, cel mai modern edificiu cultural din țară. Clădirea va adăposti 12,5 milioane de volume.
Inaugurarea Bibliotecii Naționale a României (BNR) a fost, de fapt, o avanpremieră dedicată presei, deschiderea oficială pentru public urmând să fie făcută treptat. „Cel mai probabil, vom deschide porțile pentru public pe 23 aprilie, de Ziua Națională a Bibliotecarului“, a declarat directorul general al BNR, Elena Tîrziman.
Această primă etapă va fi marcată în cadrul unui mic eveniment, iar clădirea își va găzdui cititorii în două săli de lectură complet amenajate. Pe parcursul unui an, toate sălile destinate cititului și resursele bibliotecii vor putea fi explorate de bucureșteni și nu numai.
La eveniment au fost prezenți premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu și directorul BNR, Elena Tîrziman, care a prezentat impresionanta clădire drept un mall cultural.
Tehnologie de ultimă generaţie
Elena Târziman a afirmat că Biblioteca va fi gazda perfectă pentru manifestări culturale de tot soiul, deoarece încăperile destinate momentelor educaționale sunt decorate modern și sunt de ultimă generație, din punct de vedere tehnologic. Camerele dedicate activităților culturale sunt placate cu marmură, sunt dotate cu instalații de iluminat spectaculoase și dispun de instalații de aer condiționat sub forma unor dulapuri de climatizare plasate pe plafon și pe pereți. Sistemul ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt.
Expoziții de artă, de fotografie, de manufactură și multe altele, vor putea fi admirate în cele mai luxoase săli din țară dedicate exclusiv evenimentelor de acest fel. Clădirea va adăposti activități cu și pentru copii, cum ar fi spectacole de teatru sau muzicale organiza