Clujenii îşi pot cumpăra, de ieri, la preţuri de producător, produse din carne, lactate, produse de panificaţie şi chiar brazi.
Târgul „Produs de Cluj" a început ieri la ora 12.00, iar o jumătate de oră mai târziu deja erau formate cozi la standurile cu produse din carne. Aurora Gânscă a venit din Turda cu tot felul de specialităţi proaspete şi certificate eco. „Jumările le-am făcut aseară, la fel şi caltaboşul, ieri am tăiat porcul să fie proaspăt pentru clienţi. Cârnaţul e din porcul tăiat sâmbăta trecută, că a trebuit să se afume, la fel e şi slănina", spune comercianta. În timp ce clienţii îi cer numărul de telefon, să poată comanda marfă mai multă, să o trimită pachet copiilor plecaţi în Italia sau Spania, Aurora Gânscă povesteşte că în oferta ei se regăseşte şi ciolanul afumat sau chişca, doar că nu le-a şi adus la târg. „Dacă cineva vrea, îi aduc, că fac de toate, dar cum e prima zi nu am crezut că se-ghesuie aşa lumea", mai spune femeia. Ca să facă faţă cererilor, clujeanca a venit însoţită de fiul ei şi de noră. „E o afacere de familie, nu mai mult", spune Aurora Gânscă. Un kilogram de jumări făcute în seara precedentă târgului costă 40 de lei, iar unul cârnaţi de casă costă 25 de lei.
Produsele vin la pachet cu legendele
Marinela Duma vinde ulei de dovleac, nucă sau floarea soarelului, toate presate la rece. Deşi sunt bune pentru tratarea unor afecţiuni, Marinela Duma le recomandă şi pentru masa de Crăciun, în special pentru salate. „Vă spun un secret, evreii foloseau uleiul de nucă la prepararea ficatului de gâscă sau raţă. Mi-a povestit un bucătar francez că are o reţetă specială, împănează ficatul cu ulei de nucă pentru că scade nivelul colesterolului", povesteşte femeia. Cum tot uleiul e presat la rece, comercianta le spune clienţilor să nu îl folosească decât pe preparate ce nu vor fi pregătite termic. De 15 ani îl prepară