Cancelarul german Angela Merkel este persoana care a dictat până în prezent regulile care au ghidat pe ceilalţi lideri europeni, inlcusiv pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în acţiunile lor contra crizei din zona euro. Merkel a fost ucenicul actualului ministru de finanţe german Wolfgang Schauble, iar acum îi este şefă, însă influenţa acestuia s-a păstrat.
Imediat după summitul G20 de la Cannes, din noiembrie, Merkel le povestea reporterilor despre decizia ei de a bloca un împrumut pentru Grecia, când a fost întreruptă de Schauble.
"Da, într-adevăr ministrul de finanţe a oprit asistenţa financiară pentru Grecia", a fost reacţia lui Merkel, scrie agenţia Thomson Reuters.
Cel mai important lider politic european a fost contrazis în public de un om din cabinetul său şi, în loc să-l pună la punct, a admis că a avut dreptate.
Într-un moment în care atenţia Europei este concentrată pe perechea Merkel-Sarkozy, o altă relaţie, cea dintre Merkel şi Schauble, ar putea avea un rol decisiv pentru viitorul zonei euro, el fiind, în opinia analiştilor, singurul politician capabil să o determine pe Merkel, un politician cu o mare aversitate la risc, să ia deciziile necesare salvării euro. În vârstă de 69 de ani, Schauble este cel mai bătrân dintre membrii Cabinetului.
Schauble a fost la originea multor decizii importante luate de liderii zonei euro în ultimii ani. În stadiile timpurii ale crizei, Schauble a propus crearea unui "Fond Monetar European" pentru a salva statele aflate în dificultate, idee considerată radicală la acea vreme. După un an şi jumătate, zona euro a pus bazele unui mecanism de finanţare permanent, ESM, instituţie care seamănă cu fondul monetar al lui Schauble. În iunie, Schauble a iscat vâlvă când le-a sugerat europenilor să le ceară creditorilor privaţi să şteargă o parte din datoriile Greciei. La câteva luni, in