Copiii cu deficienţe de vedere ştiu că şcoala e drumul cel mai scurt spre independenţă şi-l măsoară în premii la olimpiade.
În România există şapte şcoli speciale pentru copiii cu deficienţe de vedere, dintre care două se află-n Bucureşti: o şcoală generală şi un liceu. În fiecare an, copiii de aici participă la olimpiade şi concursuri, fie între ei, fie alături de copiii din şcolile de masă. Când merg la olimpiadele obişnuite, sunt însoţiţi de un profesor interpret care, într-o sală separată, le citeşte subiectele şi transcrie răspunsurile.
Anul acesta, copiii s-au întors cu nouă premii de la concursurile naţionale: la Română, la Matematică, la şah şi la Lectură rapidă în Braille (sistemul de scriere prin puncte folosit de cei cu deficienţe de vedere, în care literele sunt compuse din combinaţia a şase puncte ieşite în relief).Olguţa Stan are 15 ani şi a luat locul III la concursul de citire rapidă organizat în luna mai la Arad. „Am scos 2 minute şi 5 secunde, dar acum pot mult mai repede. A fost foarte strâns şi emoţionant pentru mine una. Citirea rapidă am dobândit-o prin faptul că citesc foarte mult."
Copiii nevăzători au făcut origami la târgul de Moş Nicolae
Olguţa e pasionată de Istorie şi de Română. I-ar plăcea să devină profesoară de Limba Română, iar pentru asta vrea să meargă la un liceu teoretic din Cluj-Napoca. „Citesc foarte multe cărţi de literatură. Romanul meu preferat e «Singur pe lume». Nu prea le am cu romanele vesele", glumeşte Olguţa.
O pasiune epuizantă
Când eşti nevăzător, o pasiune ca lectura e cam epuizantă. Asta pentru că o pagină de carte obişnuită înseamnă aproximativ trei pagini în Braille. Noroc că există cărţile audio. „Acum ascult «Singur pe lume», chiar dacă l-am citit deja", spune Olguţa.
Şi colegul ei Eduard Leancă (14 ani) e filolog. În clasa a V-a a part