Spania a vândut de două ori mai multe obligaţiuni decât avea în plan, în cadrul licitaţiei ce a avut loc ieri, 15 decembrie , ultima din acest an.
Este însă doar o aparentă relaxare, spun analiştii, deoarece, condiţiile de creditare vor rămâne restrictive şi anul viitor. Chiar şi aşa însă, Spania pare să fie văzută de pieţe ca un debitor mai de încredere decât Italia.
Randamentele obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la doi ani a scăzut până la cel mai mic nivel înregistrat din octombrie până în prezent. Succesul ofertei s-a datorat însă şi faptului că băncile aşteaptă o nouă injecţie de lichidităţi din partea Băncii Centrale Europene.
Guvernul spaniol a reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de 6,028 miliarde de euro, peste maximul valorii propuse de 3,5 miliarde de euro, la o dobândă de 3,15% pentru titlurile scadente în ianuarie 2016, de 4% pentru cele scadente în aprilie 2020, şi 5,5% pentru cele cu scadenţă în aprilie 2021. Oferta potenţialilor cumpărători a însumat peste 11,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de acoperire foarte bună.
Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa la doi ani a scăzut cu 0,32% de la 3,62% în timp ce randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a scăzut cu 0,17% până la 5,47%, potrivit datelor oferite de Tradeweb data, furnizor de date financiare. „Faptul că au înregistrat o vânzare atât de bună de obligaţiuni suverane este un semn bun. Înseamnă că Spania face faţă obligaţiior de plată a datoriilor pe care le are", a declarat Jose Luis Martinez Campuzano, strategist la Citigroup.
Scăderea dobânzilor obligaţiunilor în pre-deschiderea şedinţei, care sugerează în opinia analiştilor o posibilă intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE) şi achiziţiile făcute de investitorii instutuţionali locali (care folosesc aceste titluri drept garanţii pentru a împrumuta bani de la BCE), au fost două dintre elementele c