Guvernul si-a angajat joi raspunderea pe legea care va permite comasarea in 2012 a alegerilor locale cu cele parlamentare. Proiectul are sanse mari sa fie pus in aplicare. Opozitia a depus motiune de cenzura, dar sansele ei sunt infime. Prin urmare, la anul vom merge la vot in noiembrie si vom pune stampila pe 6 buletine. Va deranjeaza?
Pe cei de la Putere nu, dimpotriva. Argumentele pentru care coalitia de guvernare a decis comasarea alegerilor in anul ce sta sa inceapa par pertinente. Unul dintre ele ar fi ca nici noi, nici politicienii nu vom pierde 2012 tinand-o tot intr-o petrecere electorala. Va fi o singura campanie (teoretic...), iar pana atunci ne vom vedea cu totii de treaba (tot teoretic...).
In plus, guvernul mai sustine ca prezenta la vot va fi mult mai mare, scolile in care se organizeaza sectiile de vot nu vor fi date peste cap de doua ori, iar la buget se va face o economie de 20 de milioane de euro.
Guvernul isi angajeaza raspunderea pe comasarea alegerilor - decizie oficiala
In replica, Opozitia vede in comasarea alegerilor o incalcare flagranta a regulilor democratiei. "Modificarea legislatiei electorale pe care o impuneti acestei tari contravine Codului bunelor practici in materie electorala, ce contine recomandari ale Consiliului Europei, adoptate de catre Comisia de la Venetia", se arata in textul motiunii de cenzura depuse joi de USL.
USL a depus motiune de cenzura pe comasarea alegerilor - Ponta stie ca nu trece
De asemenea, liderii Opozitiei invoca si faptul ca alegatorii vor fi usor indusi in eroare de mesajele confuze pe care candidatii pentru primarie, consiliul local, consiliul judetean, presedintia consiliului judetean, Senat si Camera Deputatilor le vor transmite in fel si chip.
In plus, ei spun ca mandatul alesilor locali se incheie, potrivit legii, in pr