Fostul premier şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, a fost achitat ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunea de dare de mită, în dosarul supranumit „Mătuşa Tamara“. Magistraţii de la instanţa supremă au considerat că faptei de care era acuzat Năstase îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.
În acelaşi dosar au fost declaraţi nevinovaţi şi ceilalţi doi acuzaţi - Ioan Melinescu, fost şef al ONPCSB în perioada 2001-2004, judecat pentru divulgare de informaţii, dare de mită şi pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, respectiv Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru şi fost deputat în perioada 2000-2004, pus sub acuzare pentru complicitate la dare şi luare de mită.
Denunţul lui Boerică
Fostul premier şi cei doi apropiaţi ai săi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în vara anului 2007, în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri craiovean Genică Boerică, aflat pe atunci în închisoare, ca urmare a unei suite de returnări ilegale de TVA de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi.
Potrivit rechizitoriului, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), i-ar fi contactat, cu sprijinul lui Boerică, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un dosar având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar al Danei Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Melinescu i-ar fi promis atunci lui Năstase că va bloca investigaţia până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară, iar