Că este aproape imposibil să-i dăruieşti partenerului exact ceea ce-şi doreşte, este un lucru dovedit. Totuşi, pentru a ne face viaţa mai uşoară, specialiştii oferă câteva sfaturi esenţiale când pornim în goana după darurile de pus sub brad.
„Calul de dar nu se caută la dinţi", spune o vorbă din popor, dar specialiştii sunt de părere că aceasta se aplică doar cadourilor pentru bunici sau prieteni. Când vine vorba de partenera de viaţă, aceasta va examina atent cadoul pentru a deduce cât de bine o cunoaşte cel de lângă ea şi cât îi pasă de ea. „Bărbaţii nu iau lucruri deosebite pentru femei care nu înseamnă mare lucru pentru ei. La fel, un cadou personalizat este un mod de a spune - ştiu că eşti unică şi te înţeleg foarte bine", spune psihologul englez Pam Spurr.
„Darul trebuie să arate că te-ai gândit serios la asta, că înţelegi ce îi place celuilalt. Efortul depus în alegerea cadoului este la fel de important ca şi suma cheltuită, de aceea pot apărea probleme în cuplu dacă destinatarul rămâne cu impresia că partenerul nu o(îl) înţelege deloc", avertizează psihologul american Ron Bracey, specialist în terapia de cuplu, citat de presa internaţională. Nu în ultimul rând, profesorul american Lee Anne Fennell de la Universitatea din Illinois vede în procesul de alegere „un alt mod de a stabili o conexiune emoţională cu cel de lângă tine". „Un cadou înseamnă o participare imaginativă în viaţa celuilalt", spune Fennell.
Riscul darurilor prea îndrăzneţe
În cursa pentru cadouri, bărbaţii pornesc oricum cu un handicap, pentru că orice femeie care se respectă cunoaşte mall - urile din oraş mai bine decât conţinutul propriei poşete şi poate ajunge cu ochii închişi la un magazin de ceasuri ori la unul de cămăşi pentru domni.
Alegerea unui dar depinde în mare măsură de stadiul în care se află relaţia respectivă. Experţii spun că între d