Proiectul dispersarii patrimoniului arhivistic, votat cu superficialitate de Camera Deputatilor, a starnit vii proteste in mediul intelectual din Romania.
In urma interviului cu istoricul Vasile Lechintan, publicat in "Formula AS", zeci de membri ai corpului academic si universitar atrag, intr-o scrisoare deschisa, atentia presedintelui Traian Basescu asupra pericolului grav, fara precedent dupa 1918, pe care-l reprezinta amendamentele UDMR la Legea Arhivelor, care sapa adanc la temelia statului national si unitar roman, solicitand prerogative neconstitutionale. Publicam mai jos reactiile unor academicieni si cercetatori stiintifici, pe marginea acestui subiect fierbinte al actualitatii.
Acad. Dinu C. Giurescu
"Ne indreptam, pe tacute, spre destramarea Statului roman?"
Doua aliniate din Articolul 19 al Legii Arhivelor prevad: 1. "Retrocedarea in natura a fondurilor arhivistice preluate in mod abuziv de la cultele religioase". 2. "Retrocedarea se realizeaza numai dupa executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmeaza a fi predat, care va ramane in administrarea Arhivelor Nationale ale Romaniei". Pe cale de consecinta, Arhivele Nationale ale Romaniei raman cu microfilme care se vor efectua sau nu. Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale ridica o intrebare esentiala: de ce nu se dau celor interesati microfilmele respective si de ce nu se pastreaza originalele, in continuare, la Arhivele Nationale? Adoptarea proiectului de lege in formularea actuala are o consecinta negativa de prima insemnatate, si anume: Parlamentul Romaniei va adopta o lege care instituie principiul dezmembrarii Arhivelor Nationale. Care stat european legifereaza prin parlamentul sau principiul dezmembrarii arhivelor proprii, indiferent de modalitatile prin care acestea s-au constituit de-a lungul vremilor?