În perioada 2010 - 2011, 94.000 de angajaţi români lucrau pentru societăţile comerciale italiene din România, relevă un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică de la Roma dat publicităţii vineri.
România a continuat să se menţină pe primul loc în topul preferinţelor investitorilor italieni, relatează Agerpres. Cercetătorii au ajuns la concluzia că nu doar costurile reduse ale producţiei determină firmele italiene să deschidă filiale în străinătate.
Caracterul internaţional al activităţilor comerciale italiene a crescut considerabil în ultimul an, arată Institutul Naţional de Statistică. În perioada 2010-2011 extinderea firmelor italiene în străinătate a crescut cu 39%, în timp ce 30% dintre grupurile industriale a declarat că au deschis filiale în alte ţări decât Italia.
În 2009, 21.000 de firme italiene erau prezente în 165 de ţări, pentru care lucrau 1,5 milioane de angajaţi cu un profit de 378 de miliarde de euro. Cercetătorii ISTAT au ajuns la concluzia că nu doar mâna de lucru mai ieftină a convins firmele italiene să îşi transfere activităţile în străinătate. Pentru acestea, accesul pe piaţele financiare internaţionale este mai important decât economisirea costurilor de producţie. Noile ţinte ale investitorilor italiene erau în 2010- 2011 India, Statele Unite ale Americii, Canada şi America Centrală.
Oamenii de ştiinţă ai Institutului Naţional de Statistică au constat că unul dintre efectele pozitive pentru ţările în care italienii aleg să investească este crearea locurilor de muncă pentru rezidenţi. Astfel, în România anul trecut se înregistrau 94.000 de angajaţi români la firmele italiene, fiind prima ţară din Europa în topul investiţiilor. La nivel mondial urmează Statele Unite ale Americii unde italienii au angajat 104.000 de persoane.
În perioada 2010 - 2011, 94.000 de angajaţi români lucrau pentru societăţile com