Proiectul reclamat de pescari la Uniunea Europeană nu are susţinere nici din partea unui înalt reprezentant al Comisiei Europene, care le-a arătat iniţiatorilor români obrazul legat de faptul că se cer douăzeci de milioane de euro pentru un proiect falimentar, în timp ce în Malta un proiect similar a costat de cinci ori mai puţin.
Marea lovitură pregătită de autorităţile române, respectiv de a obţine aproximativ douăzeci de milioane de euro ca finanţare pentru realizarea unei Burse de Peşte în judeţul Tulcea, este pe cale să eşueze. Miercuri, în cadrul şedinţei Comitetului de Monitorizare al Programului operaţional pentru Pescuit, desfăşurate la Bucureşti, Stephanos Samaras, reprezentantul Comisiei Europene din cadrul Direcţiei generale Afaceri Maritime şi Pescuit a criticat proiectul menţionând că acesta este supradimensionat, mai exact, cităm din surse prezente la şedinţă : „Un proiect faraonic, care trebuie regândit , având în vedere că în alte ţări s-a realizat cu sume mult mai mici “.
De precizat că proiectul pentru realizarea Bursei de peşte în judeţul Tulcea, realizat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi susţinut de Consiliul Judeţean Tulcea, prevedea, printre altele, alocarea unei sume de peste şase milioane de euro doar pentru softuri şi calculatoare.
Suspicios pentru Comisia Europeană, sprijinit de Guvernul român!
Bursa de Peşte este un proiect al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, prevăzut a se inaugura la jumătatea anului viitor.
Acest proiect prevede înfiinţarea unui sediu central la Tulcea, a 14 puncte de colectare în Deltă, la care se vor adăuga şi anumite cherhanale deja existente, care respectă condiţiile sanitar-veterinare. Bursa va avea trei ambarcaţiuni de transport de câte 10 tone pe cele trei braţe ale Dunării, iar aceste ambarcaţiuni vor prelua peştele de la punctele de cole