Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins recursul Guvernului în dosarul Revoluţiei, drept urmare decizia anterioară a Curţii a rămas definitivă, iar crimele din decembrie '89 sunt imprescriptibile, a declarat Antonie Popescu, avocat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, informează Agerpres.
"Curtea a decis pe 28 noiembrie să nu accepte cererile Guvernului. Practic, decizia din 24 mai a rămas definitivă. Aceasta înseamnă că interpretarea dată de Curte şi faptul că s-a spus foarte clar că uciderea oamenilor în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 nu se prescrie determină reluarea cercetărilor şi o soluţie justă (în dosarele privind Revoluţia n.r.)", a declarat Antonie Popesc.
În plus, el a spus că victimele pot proceda cu privire la despăgubiri pentru lipsa unui proces echitabil. "Pot executa statul român silit şi o vor face în următorul interval, după care au deschisă o cale pentru repararea prejudiciului efectiv, repararea efectivă a prejudiciului suferit, au o cale la instanţele naţionale", a precizat avocatul.
"Statul trebuie să ia deîndată măsuri, inclusiv legislative, pentru punerea în executare a hotărârii CEDO din această cauză, în care s-a constatat violarea articolelor 2 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin lipsa unor anchete temeinice şi efective cu privire la crimele din decembrie '89 de la Bucureşti şi Braşov în speţă", a afirmat Antonie Popescu.
Potrivit acestuia, Curtea arată totodată că procurorii nu au voie să invoce prescripţia în aceste dosare de cercetare penală ale Revoluţiei şi constată "violarea dreptului la viaţă privată din cauza supravegherii la care au fost supuşi membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989".
Antonie Popescu a menţionat că statul român trebuie să abroge legea nr. 51/1991 cu privire la siguranţa naţională şi să adopte de îndată garan