Nevoia exagerată de somn, pofta de mâncare crescută, iritabilitatea şi dificultăţile de concentrare pot fi în spatele depresiei de iarnă.
Tulburarea sezonieră de iarnă (prescurtat SAD) este o boală mai frecventă decât schizofrenia, dependenţa de heroină sau autismul la un loc.
Cunoscătorii îi mai spun tulburare hibernală, fiindcă apare în special în sezonul rece, ca urmare a unei expuneri reduse la lumină.
"Iniţial, boala a fost descrisă în ţările nordice şi s-a presupus că este cauzată de o schimbare în ritmul circadian al individului, dat fiind că iarna expunerea la lumină e mult mai redusă", explică Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.
Afectează între 3 şi 6% dintre români
În România, nu există statistici referitoare la prevalenţa afecţiunii, însă specialiştii fac estimări privind impactul acesteia luând în cosiderare principala ei cauză (lipsa luminii).
"Rezonabil ar fi, dată fiind poziţionarea geografică a României, ca tulburarea afectivă sezonieră de iarnă să afecteze undeva între 3 şi 6% din populaţia adultă", precizează Gabriel Diaconu.
Medicul estimează că între zonele de nord şi sud sunt diferenţe semnificative. Anumite persoane au o predispoziţie către tulburarea hibernală. "SAD are un echivalent genetic explicabil în proporţie de 30%" , precizează psihiatrul.
Cu alte cuvinte, dacă aveţi rude de gradul I (mama/ tata) care suferă de tulburarea afectivă sezonieră de iarnă, aveţi un risc mai mare să dezvoltaţi această boală la vârsta adultă.
Scade interesul pentru activităţile din timpul zilei
Boala se manifestă în primul rând printr-o schimbare semnificativă a stării de spirit, ce are loc undeva la sfârşitul toamnei şi începutul iernii. Simptomele merg de la hipersomnie, adică nevoie exagerată de somn în timpul zilei, până la afectarea concentrării şi scăderea globală