150 de lei este întreţinerea pentru ianuarie a unui apartament cu trei camere şi 50 de lei pentru o garsonieră. O parte din români se încălzesc cu 80% mai ieftin decât restul populaţiei. S-ar putea extinde acest model la nivel naţional?
Încă de pe vremea lui Ceauşescu, municipiul Oradea a fost câmpul experimental pentru testarea timidă a potenţialului energiei geotermale, în câteva cartiere preponderent de case, precum şi la câteva instituţii publice. În prezent 20% din locuinţele Oradei, 70% din oraşul Beiuş, o parte din oraşele Marghita, Săcuieni şi câteva sate din judeţele Bihor şi Satu Mare sunt încălzite geotermal.
Preţul de producţie al gigacaloriei e atât de mic, încât Beiuş e oraşul care deţine recordul naţional al celei mai ieftine gigacalorii: 77,6 lei. Gigacaloria din Beiuş este cu 78% mai ieftină decât cea din Cluj şi cu 79% mai ieftină decât cea din Bucureşti. În prezent, toate blocurile şi instituţiile publice ale oraşului, de la primărie la poliţie, şcoli, grădiniţe şi spitalul, împreună cu o parte din străzile cu case sunt conectate la reţeaua de distribuţie a agentului termic geotermal.
Urmează extinderea reţelei în toate cartierele de case ale Beiuşului. Toată investiţia în cele trei foraje de mare adâncime şi în construcţia reţelei de distribuţie, se ridică până în prezent la 14 milioane de euro. Primarul Beiuşului, Adrian Nicolae Domocoş, ne-a comunicat cum arată avizierele de întreţinere ale blocurilor din Beiuş: „la un apartament de 3 camere, întreţinerea maximă pe luna ianuarie, e de 140-150 ron. Întreţinerea unui apartament de 2 camere e de 100 lei pe lună, iar o garsonieră plăteşte iarna la întreţinere cam 50 de lei". În privinţa economiilor făcute la instituţiile publice, primarul Beiuşului ne dă exemplul Colegiului Naţional Samoil Vulcan, care are 1.280 de elevi şi unde în ianuarie întreţinerea costă 1.200-1.400 lei: „D