Intervenţia militară americană din Irak trebuia să fie o demonstraţie de forţă. În decursul a nouă ani de război s-a dovedit însă a fi cel mai scump bumerang din istorie, atât în termeni financiari, cât mai ales în vieţi omeneşti.
Yankeii se întorc acasă. Bilanţul e înfricoşător: aproape cinci mii de militari americani au murit în acest conflict. S-au cheltuit o mie de miliarde de dolari pe război. S-au dezrădăcinat trei milioane de oameni din Irak, au murit peste un milion de irakieni şi s-a distrus o ţară arabă. Şi să nu uităm: s-a mai produs un val de extremism sectant în lumea arabă. Cu alte cuvinte, greu de spus Mission Accomplished, aşa cum a declarat preşedintele Barack Obama în discursul său emoţional, cu ocazia apropierii sfârşitului operaţiunii militare din Irak.
Cu cât vorbea Obama mai mult despre ceea ce odată numea "războiul stupid", cu atât devenea evident că şeful de la Casa Albă flutura de fapt stindardul înfrângerii. A fost anunţul morţii imperiului american, sfârşitul unei scurte perioade hegemoniale, după care fostul lider al acestei lumi unipolare a rămas singur să bată în retragere. Le Monde: Rusia propune o rezoluţie împotriva Siriei în Consiliul de Securitate
Anunţul a venit joi şi a surprins pe toată lumea. Rusia a dezvăluit un plan de rezoluţie de condamnare a violenţelor din Siria. Este vorba de violenţele “de ambele părţi” şi conţine şi formula controversată, până ieri, de “uz de forţă disproporţionată împotriva manifestanţilor paşnici”. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reacţionat imediat şi a declarat că diplomaţia americană este dispusă să lucreze îndeaproape pe această temă cu reprezentanţii Federaţiei Ruse.
Ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud, a calificat propunerea Rusiei drept un eveniment extraordinar, apreciind faptul că Moscova s-a decis să iasă din “inacţiunea sa din ultime