Foto: Michael Buholzer / REUTERS
O echipă de medici de la Spitalul "Bagdasar-Arseni" Bucureşti şi din Slovenia a realizat astăzi o operaţie în premieră în cazul unei fete de 16 ani care suferă de epilepsie. Pentru a stopa crizele de epilepsie, medicii i-au implantat pacientei un dispozitiv deasupra inimii şi electrozi care transmit impulsuri electrice de intensitate scăzută la nivelul nervului vag.
Adolescenta Andreea Şchiopu a fost diagnosticată cu epilepsie când avea 8 ani şI jumătate. După aproape cinci de tratament, medicii au dat verdictul: fata are o formă rară de epilepsie care nu răspunde la tratament. Potrivit neurochirurgului Alexandru Taşcu, Andreea are o formă de epilepsie rebelă.
Echipa de medici din Slovenia a fost contactată de familia fetei, potrivit mamei acesteia, Ruxandra Şchiopu. De altfel, costurile pentru acest dispozitiv care este foarte scump, dar şi plata medicilor din Slovenia au fost suportate de părinţii adolescentei. Costurile intervenţiei ajung la 20.000 de euro.
"Este pentru prima dată când facem o astfel de operaţie la copil în colaborare cu medicul Domagoj Jugovic din Liubliana. Speranţele noastre sunt mari, până la dispariţia crizelor de epilepsie. Este un implant uşor de suportat de către orgasnism şi poate rămâne definitiv în locul în care se află. Bateria, în schimb, trebuie schimbată la cinci ani", a explicat dr Alexandru Taşcu de la Spitalul "Bagdasar-Arseni".
Dispozitivul implantat Andreei este similar stimulatorului cardiac, pacemaker-ului sau stimulatorului artificial, care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi ce sunt în contact cu muşchii inimii, cu scopul de a corecta bătăile cordului. "În cazul Andreei este stimulat nervul vag pentru reducerea crizelor epileptice", a explicat medicul român.
Medicul sloven Domagoj Jugovic a apeciat intervenţ