Ar fi putut ajunge un foarte bun psihoterapeut, dupa cei sase ani de studii la Facultatea de Medicina din Timisoara, daca in viata lui n-ar fi intervenit o intorsatura neasteptata.
Un concurs "Deutsche Welle" pentru tineri jurnalisti oferea pentru premiul doi un reportofon, de care el ar fi avut nevoie, ca sa-si inregistreze sesiunile de terapie. Cu cronicile scrise in timpul liber pentru Gazeta de Sud, Vlad Mixich a castigat insa premiul 1, care l-a trimis direct la Bonn, intr-un stagiu de jurnalism. De acolo s-a intors corespondent pentru Romania al celebrei redactii. Astazi, lucreaza intr-una din putinele oaze de jurnalism independent de la noi, HotNews.ro, are in CV premiul Tanarul Jurnalist al anului 2008, decernat de Freedom House, si doua burse in Statele Unite, primite de la Carter Center si German Marshall Fund. Recent incheiatul targ de carte Gaudeamus i-a mai adus inca o bucurie: un volum ce-i poarta numele pe coperta. Publicate de-a lungul timpului, in revista Esquire, Decat o Revista si pe HotNews.ro, cele zece povesti adevarate din "Fanaticii" vorbesc despre oameni exceptionali ai zilelor noastre, uniti in destinul lor prin devotamentul extrem fata de un proiect, un vis sau o obsesie. Alert scrise si foarte bine documentate, povestile lui Mixich sunt dovada vie a faptului ca jur-nalismul nu inseamna doar stiri aride, cifre si statistici. Despre toate acestea si despre bucuria de a face jurnalism, intr-un scurt interviu, acordat "Formulei AS".
Fanaticii
- Proaspat lansata, cartea ta si-a inceput calatoria spre public. Ai putea sa explici cititorilor ce contine? Cine sunt, de fapt, personajele despre care ai scris?
- Sunt zece oameni foarte cunoscuti, cu personalitati foarte puternice. I-am numit "fanatici", dar ei sunt niste nebuni frumosi. Sunt acele scantei ametitoare duse de vant, care aprind marile focuri