Medicul stomatolog Iosif Kabai a devenit actor în rolul secundar al Revoluţiei române. Acesta a fost vecin și prieten bun cu Tokes Laszlo, alături de care a trăit primele momente ale Revoluției de la Timișoara.
Kilometrul zero al Revoluţiei din 1989 este Piaţa Maria din Timişoara. Mai exact biserica reformată şi, totodată, casa pastorului Tokes Laszlo. Aici s-a aprins flacăra care a dus la căderea regimului comunist din România. Iosif Kabai locuieşte şi acum în clădirea care a devenit un simbol al oraşului. A fost vecin şi preieten bun cu Tokes şi a devenit, cu sau fără voie, un actor secundar în „filmul“ Revoluţiei de acum 22 de ani.
„Totul a început cu sentinţa de evacuare a lui Tokes. Duminică, pe 10 decembrie, am participat şi eu la slujba în care pastorul i-a chemat pe enoriaşi să vină vineri, 15 decembrie, în faţa bisericii să vadă cum este evacuat“, îşi începe povestea Kabai.
După slujbă, surpriză! Tokes a fost chemat la Comitetul Judeţean, de către responsabilul de la Departamentul Culte, care l-a rugat să îşi anunţe enoriaşii că se schimbă data evacuării, urmând ca aceasta să aibe loc luni, 18 decembrie. Era însă prea târziu, pentru că slujbele se ţin doar duminica. Acest aspect îl face pe Iosif Kabai să creadă că se pregătea ceva la un nivel mai înalt.
„Se dorea evacuarea lui Tokes după plecarea lui Ceauşescu în Iran, care era programată pe 17 decembrie. Unii au dorit ca dictatorul să fie plecat, iar la întoarcerea în ţară, pe aeroport, să nu mai fie aşteptat de nimeni. Dacă nu ieşea treaba, vina putea fi dată pe unguri, fără probleme. Planurile lor a fost dat peste cap“, a spus Iosif Kabai.
GALERIE FOTO
Intervenţia Miliţiei şi a Securităţii
Enoriaşii maghiari s-au strâns în faţa bisericii, iar zona a fost rapid ocupată şi de securiştii în civil. Unii au rămas și peste noapte acol