Trei companii de asigurări care îşi desfăşoară activitatea la Cluj sunt cercetate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor pentru practici ilegale în legătură cu asigurările private de sănătate.
Ministerul Sănătăţii a trimis, miercuri, un comunicat în care atenţionează populaţia asupra firmelor de asigurare care recrutează agenţi pentru încheierea de asigurărări medicale. „Fenomenul prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurări de sănătate. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să subliniez că, deocamdată, legislaţia privind asigurările de sănătate este neschimbată", precizează ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, într-un comunicat.
Cu alte cuvinte, cetăţenii ar trebui să refuze să se înscrie la cursuri de agent de asigurări de sănătate obligatorii, pentru că, din moment ce nu există o lege care să reglementeze acest domeniu, aruncă banii pe fereastră. Pe de altă parte, ar trebui să refuze să-şi dea datele personale unor astfel de agenţi, chiar dacă nu li se cere nimic în schimb, întrucât aceste date ar putea fi folosite de companiile de asigurări în obţinerea unor foloase necuvenite. În acest moment, există o dezbatere la nivelul Ministerului Sănătăţii privind o nouă lege a sistemului privat de sănătate. În principiu, discuţiile purtate duc spre concluzia că se vor forma mai multe case private de asigurări de sănătate, în jurul companiilor care au foarte mulţi clienţi, cu poliţe de sănătate. În acest context, firmele de asigurări au început campanii agresive pentru a-şi asigura cât mai mulţi clienţi. Întrucât, în acest moment nu se pot încheia decât poliţe facultative de sănătate, companiile de asigurări caută să obţină cât mai multe adeziuni, adică acte care conţin datele de identitate ale oamenilor şi acordul lor că vor semna o asigurare de sănătate în momentul apariţiei legii.
U