Europa va ieşi mai unită din cel de-al doilea val al crizei economice, crede Mihai Tănăsescu, însă politicienii „Bătrânului continent" trebuie să înţeleagă că pot crea probleme întregii lumi.
De la Washington, centrul decizional al lumii (cel puţin până de curând), Europa nu arată prea bine. „Omul nostru" de la FMI, Mihai Tănăsescu, descrie un continent brăzdat de incertitudini şi de potenţiale riscuri. Chiar dacă se declară convins că turbulenţele prin care trece UE vor avea un „happy end", fostul ministru de Finanţe atrage atenţia asupra faptului că politicienii europeni se concentrează prea mult asupra unor câştiguri electorale de moment.
Responsabilitatea şi viziunea pe termen lung par a fi singurele puncte de sprijin în faţa „tsunamiului" crizei. Înţeleg asta şi românii sau societatea noastră seamănă, mai degrabă, cu aceea de pe Titanic, cu puţin înainte de catastrofă? Vă invităm să găsiţi răspunsul corect în rândurile care urmează, apreciind cât anume ţine de noi şi cât ne influenţează contextul internaţional în ceea ce ni se întâmplă zi de zi.
CARTE DE VIZITĂ
- Mihai Tănăsescu s-a născut la 11 ianuarie 1956, la Bucureşti.
- A absolvit Facultatea de Finanţe-Contabilitate a A.S.E. Bucureşti (1978).
- A urmat cursuri de specializare la Harvard Business School (1998).
- A fost director executiv adjunct în cadrul Băncii Mondiale (1997-2000).
- A fost ministru al Finanţelor în cabinetul Adrian Năstase (2000-2004).
„Alegerile sunt riscul economic principal"
„Adevărul": Spuneaţi, relativ recent, că există posibilitatea ca anul 2012 să ruineze România, dacă va fi tratat din perspectivă electorală. Aveţi motive de îngrijorare în această direcţie?
Mihai Tănăsescu: E un mesaj care, cred eu, ar trebui să domine politicul. Şi nu numai în România, ci în general politicul din întreaga Europă. Construcţi