Pe fondul unei tensiuni crescute între Franţa şi Marea Britanie, după refuzul prim-ministrului britanic, David Cameron, de a accepta schimbările propuse de UE în tratatele europene, au existat atacuri directe din partea liderilor Franţei la adresa Marii Britanii.
Joi, Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei a spus că Marea Britanie merită să îşi piardă ratingul AAA înaintea Franţei. „ Ar trebui să înceapă prin a scădea ratingul Marii Britanii care are deficite şi datorii mai mari, inflaţie mai ridicată şi o rată de creştere economică mai mică decât a noastră”, a declarat Noyer, citat de postul de televiziune CNBC. „ Ar trebui să ne păstrăm ratingul AAA pentru că avem în continuare o economie foarte puternică şi nu credem că ne confruntăm cu mai multe probleme decât britanicii. Merităm să ne menţinem ratingul atâta timp cât şi Marea Britanie o face” a spus şi Philippe Waechter, director de cercetare economică la Natixis Asset Management, preluat de acelaşi post de televiziune.
„Schimbarea ratingului Franţei reprezintă o problemă reală pentru pieţe şi pentru investitori”, a declarat Philippe Waechter. Agenţia de rating Standard & Poor’s a pus sub supraveghe Franţa cu posibilitatea de reducere a ratingului, la începutul lunii acesteia.
Replicile reducerii ratingului Franţei ar afecta întreaga Europă
Efectele pe care le-ar putea avea scăderea ratingului Franţei asupra Fondului de Salvare European (EFSF- European Financial Stability Facility) sunt îngrijorătoare. S&P a avertizat asupra acestui lucru, precizând că o eventuală scădere a ratingului ţărilor notate cu AAA din zona euro ar duce la şi la scăderea ratingului EFSF. Iar asta ar majora semnificativ costurile de împrumut ale EFSF, într-un moment în care acţiunea sa pe piaţă ar fi crucială.
În ton cu oficialii francezi, care au spus că pierderea ratingului suveran nu ar fi o pro