Incinta Parlamentului European la Strasbourg a fost miercuri scena unei dezbateri interesante pentru viitorul Europei. Preşedinţia poloneză şi-a făcut bilanţul celor şase luni la cârma Europei şi a lansat un avertisment pentru viitor.
Deputaţii europeni erau săptămâna aceasta în marea lor majoritate căzuţi în admiraţia abilităţii cu care un nou stat membru UE, Polonia, a condus afacerile europene până acum. Dar prim-ministrul polonez, Donald Tusk, i-a trezit la realitate:
«Cu toate că suntem mulţumiţi de munca făcută, nu se poate spune că UE este unită», a spus el cu felul său simpatic şi peltic de a vorbi. Iar criza nu este doar financiară, a mai spus Tusk, ci este o criză de încredere şi una politică.
Polonezul, care a câştigat mult în ultimele şase luni în faţa liderilor francez, german şi a liderilor instituţiilor europene, a expus pe scurt dilema care i se prezintă acum Uniunii Europene.
Aceasta are de ales dacă continuă pe o cale solidară, europeană, comunitar, sau dacă porneşte pe drumul egoismelor naţionale. Tusk n-o spune degeaba, ci se poate zice că a simţit pe pielea sa acest egoism naţional. Polonia nu este membru al zonei euro, dar a cerut în vară să aibă totuşi posibilitatea de a asista pe perioada preşedinţiei la reuniunile eurogrupului.
Cererea a fost respinsă dar ea, dorind să apere interesele ţărilor care nu fac parte din euro, dar se vor găsi în această situaţie în curând, a creat reuniuni informale paralele.
Acum creştin democraţii i-au dat dreptate lui Tusk. Liderul PPE, Joseph Daul, a subliniat şi el importanţa metodei comunitare. Daul a felicitat preşedinţia poloneză pentru a fi găsit un acord privind «pachetul celor şase măsuri» economice care tocmai a intrat în vigoare, dar care a fost îndelung negociat cu Parlamentul European. Socialiştii au recunoscut şi ei că preşedinţia poloneză a fost una dintre