Kazahstanul a fost ultima dintre republicile sovietice care şi-au declarat independenţa în urmă cu 20 de ani, iar de atunci ţara este condusă de acelaşi om, Nursultan Nazarbayev. În afara acestei continuităţi politice greu de regăsit în alte democraţii, în aceşti 20 de ani foarte multe s-au schimbat, spune Kairat Aman, şeful minisunii diplomatice a Republicii Kazahstan în România.
"În cei 20 de ani de la câştigarea independenţei, Kazahstanul s-a schimbat foarte mult. Dacă de exemplu în anii '90 PIB-ul pe cap de locuitor era de 700 de dolari, azi vorbim de un PIB de circa 10.000 de dolari. Sunt schimbări care au avut loc într-un interval de timp foarte scurt", explică Aman.
Ceea ce a contribuit cel mai mult la dezvoltarea ţării caspice au fost resursele impresionante de hidrocarburi. Astfel, potrivit datelor disponibile, anual din solul Kazahstanului se extrag 80 de milioane de tone de petrol şi 40 de miliarde de metri cubi de gaze. Cantităţile se dovedesc a fi cu mult peste posibilităţile de absorbţie ale unei populaţii de numai 16 milioane de persoane care totuşi împart o ţară clasată pe locul nouă al celor mai mari state din lume.
Aproape dublu în 2015
La nivelul anului 2015, producţia de petrol a Kazahstanului ar trebui să ajungă la 130 de milioane de tone de petrol şi la 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru a avea o imagine a acestor cantităţi este de ajuns de spus că România mai produce azi mai puţin de 5 milione de tone de petrol şi circa 11 miliarde de metri cubi de gaze, rezervele sigure urmând să se epuizeze în circa 15 ani de zile în absenţa unor descoperiri de amploare.
Având aceste resurse uriaşe, Kazahstanul a înţeles că trebuie să profite de ele, dar că de unul singur nu are nici banii necesari pentru a le scoate din pământ şi nici cele mai bune tehnologii, aşa că şi-a d