Foto: SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO Primul elicopter EC 135 achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, destinat misiunilor de salvare efectuate de SMURD, va intra în exploatare la începutul anului viitor. Este prima livrare dintr-un contract-cadru cu Societatea Eurocopter România, care prevede achiziţionarea a şase elicoptere de către Ministerul Sănătăţii, a subliniat Jean-Louis Mascle, director general al companiei, componentă a gigantului industrial EADS.
Elicopterul EC 135 este echipat cu două motoare şi poate atinge o viteză de până la 254 km/h, pe o distanţă medie de aproximativ 635 km. Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că elicopterul are o cabină medicală modulară care poate fi comparată cu o sală de ATI, deoarece este dotată cu ventilatoare, stimulatoare cardiace, injectomate etc. de ultimă generaţie. Cabina poate fi detaşată în maximum 30 de minute şi montată pe un alt elicopter.
Din punct de vedere al cazurilor de urgenţă, acest tip de elicopter este mult mai eficient decât un spital desfiinţat, deoarece este destinat cazurilor grave, intubate, la limita dintre viaţă şi moarte, din zone geografie greu accesibile.
Elicopterul a fost livrat în doar cinci luni după semnarea contractului şi a costat 26,3 milioane de lei, din care 22 de milioane de lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, restul sumei fiind din venituri proprii/accize, a precizat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.
„Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor au reuşit să formeze o echipă sudată, care sprijină sistemul integrat de urgenţă, ce permite azi salvarea unor vieţi aflate în zone greu accesibile. Putem vorbi de aproximativ 500 de misiuni aviatice de salvare pe an, adică aproape 800 de ore de zbor. Speranţa de supravieţuire a bolnavilor în stare gravă a crescut cu aproape 20% utilizând aparate d