Aproape 40% dintre fermele cu găini de ouat din județul Sibiu nu mai pot vinde ouă populaţiei din 1 ianuarie 2012, pentru că nu le-au asigurat găinilor condiţiile cerute de Uniunea Europeană, a anunţat vineri, printr-un comunicat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Sursa: VLAD STĂNESCU
Aceste ouă sunt marcate cu cifra 3, ceea ce înseamnă că ele mai pot fi valorificate spre industrializare sau proprietarii fermelor trebuie să îşi schimbe profilul de activitate şi să înceapă să crească pui de carne, anunță și Agerpres.
În judeţul Sibiu sunt opt ferme cu găini pentru ouat, din care, în trei ferme găinile sunt crescute în baterii neîmbunătăţite (marca pe ou cifra 3), în patru ferme sunt crescute la sol (marca cifra 2) şi o fermă, unde găinile se cresc în sistem semi liber, tradiţional (marca cifra 1).
Din totalul de 520.000 păsări din judeţul Sibiu, 310.000 găini sunt crescute în 12 ferme comerciale (8 ferme cu găini ouătoare, 3 ferme cu pui de carne şi o fermă cu prepeliţe), care posedă documente de înregistrare sanitară veterinară emis de D.S.V.S.A. Sibiu, iar 220.000 păsări sunt crescute în 30.530 gospodării ale populaţiei.
În sistemul avicol din ţara noastră, din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 90%, din efective, iar 10 % din efective mai sunt crescute în baterii neconvenţionale.
Comisia Europeană a anunţat că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de restricţii pentru cel puţin 11 state ale U.E, între care şi România.
În România există, în prezent, circa 150-200 de producători de ouă, dintre care 35 mari, ce realizează 85% din producţie. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde