Decizia aparține Parlamentului European cu scopul de a veni în ajutorul bolnavilor de diabet care primesc de multe ori informații confuze dacă iau în considerare etichetele sucurilor și nectarurilor de pe piață.
„Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri şi în clarificarea prezenţei zaharurilor sau a îndulcitorilor în băuturi similare”, a declarat raportorul Andres Perello Rodriguez.
Sucul de căpșuni va fi făcut doar din căpșuni
Potrivit deciziei Parlamentului European, pe viitor, un suc care este alcătuit 90% din mere și 10% căpșuni nu va mai putea fi denumit „suc de căpșuni”, cum se întâmplă de multe ori în prezent, ci va putea fi denumit „suc din mere și căpșuni”. Un amestec de două sucuri trebuie ca în viitor să aibă o denumire care să reflecte conţinutul acestuia, după cum spun deputaţii europeni. Aceștia adaugă că un nume generic de tip „amestec de sucuri” poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.
Fără zaharuri în sucurile de fructe
Aceeași decizie a Parlamentului European prevede că, în viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine zaharuri sau alţi îndulcitori. În schimb, „nectarurile”, făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conţine zaharuri sau îndulcitori, dar etichetările de tip „fără zahăr” nu vor mai fi permise pe astfel de produse.
Vor exista reguli precise și în ceea ce privește sucul de portocale. În prezent, multe produse vândute ca „suc de portocale” conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Toate sucurile de portocale importate sau fabricate în UE vor trebui să fie suc de portocale pur sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului.
Acest